Al een aantal jaren staat erbij ons achter in de tuin een egelhuisje. Dit huisje is de afgelopen jaren wisselend bevolkt door een en meerdere egels. Tot nu toe heeft dit niet geresulteerd in nakomelingen. Nu op 10 augustus 2020 blijkt dat er minimaal twee kleintjes te zien zijn in het egelhuisje. Bekijkt de eerste film.
Ik zal proberen om betere opnames te maken. Deze zal ik dan ook op deze website gaan vermelden.
Meestal zijn er vijf tot zeven jongen. Ze worden gezoogd door hun moeder die tien tepels heeft. Egelbaby’s worden doof en blind geboren en zijn volkomen kaal. De huid bevat veel water en de stekels liggen in dit “kussen”ingebed., bij de geboorte zouden ze anders de moeder kunnen beschadigen. Binnen 24 uur verliest de huid veel water en verschijnen er witte stekelpunten. Na drie dagen groeien de grijs-bruine jeugdstekels uit en na drie weken zijn de egels behaard en hebben al ongeveer 2000 stekels.
Als ze zes weken oud zijn vallen de witte stekels weer uit. Tegen het einde van de derde week verlaten ze af en toe het nest, later volgen ze de moeder en gaan ze ook voedsel zoeken, ze worden evengoed gezoogd tijdens deze periode. Nu krijgen de egeltjes een melkgebit, egels wisselen hun melkgebit na twee tot drie maanden voor een blijvend gebit. In de bovenkaak zitten twintig en in de onderkaak zestien tanden en kiezen. Na zes weken moeten ze minimaal 300 gram wegen. Als de jongen zelfstandig zijn is het de bedoeling dat de egeltjes zich zo snel mogelijk rond eten om daarna in winterslaap te kunnen. Helaas overleefd 40% van de jonge egels de winterslaap niet. Moeder egel verstoot de kleintjes als ze ongeveer acht weken oud zijn, soms vroeger of later dat hangt van de tijd van het jaar en de omstandigheden af. Tegenwoordig zijn er niet genoeg schuilplaatsen voor de kleintjes en het aanbod van voedsel is ook al niet te best. De egels gaan vaak in winterslaap met een te laag gewicht en sterven dan in hun slaap..